Із Луцька православні вірні Хресною ходою вирушили до Почаївської Лаври

31 липня, з благословення єпископа Волинського і Луцького Нафанаїла, у Луцьку розпочалася Хресна хода до Свято-Успенської Почаївської Лаври.

«Біжать у Почаїв стежки і дороги» – співається у відомому народному духовному канті. Паломництва до найбільшої православної святині історичної Волині – Свято-Успенської Почаївської Лаври є улюбленою духовною традицією наших краян, та й загалом усіх православних України, люблять бувати і молитися у Почаївській Лаврі і прочани з інших країн.  Особливо багато вірних прибувають до Лаври на її найбільшу урочистість – свято на честь Почаївської ікони Пресвятої Богородиці, яке Православна Церква відзначає 5 серпня. Саме для участі у цьому торжестві і вирушили у пішу прощу до Свято-Успенської Почаївської Лаври паломники з Луцька та навколишніх сіл.

Перед початком Хресної ходи у Свято-Покровському кафедральному храмі, де він, власне, і розпочався, був відслужений Молебень за подорожуючих. Богослужіння очолив єпископ Волинський і Луцький Нафанаїл. Окрасою відправи став прекрасний спів  хору семінаристів  під керівництвом студента IV курсу ВДС Олександра Цюрика. Після Молебню владика Нафанаїл благословив прочан на подвиг паломництва та окропив їх свяченою водою.

«У Євангелії, яке читалося під час Молебню, ми чули слова Спасителя: «Я є дорога, істина і життя». І, дійсно, якщо ми шукаємо істини – то вона у Христі, якщо не знаємо дороги – Господь її вказує, і усі ми прагнемо до життя, а Господь дарує нам життя вічне. Нехай же милосердний Бог благословить вас на вашому шляху. За богослужінням ми щойно чули і згаду про те, як Спаситель став супутником Луки і Клеопи, які йшли до Еммаусу. І по тому Господь преломив Хліб, отже і буде дуже добре, якщо ви прийшовши до Лаври, візьмете участь у Євхаристії, причаститесь Святих Христових Таїн», – сказав єпископ Волинський і Луцький Нафанаїл.

Помолившись у Свято-Покровському кафедральному храмі луцька Хресною ходою до Свято-Успенської Почаївської лаври вирушили вулицями Луцька більше тисячі прочан, звісно, вірні почали приєднуватися до процесії упродовж усього шляху до Святої гори Почаївської.

Участь у ході взяли молодь і люди старшого віку, діти та люди середніх літ, миряни і священнослужителі. Зокрема, мешканка прилуцького села Піддубці Анна цього року взяла у паломництво свою дочку Софію. «Минулого року я пережила велике піднесення і духовну радість. І  можна сказати, що цілий рік живеш в очікування цього Хресного ходу, цього паломництва. І зі мною цього разу і доня, йде із радістю», – розповіла Анна у коментарі.

«Піше паломництво є своєрідним подвигом, і воно засвідчує міць нашої віри. Адже ти йдеш не боячись ні дощу ні негоди, йдеш із молитвою», – додає лучанин Назарій.

«Пресвята Богородиця, як ми читаємо у Євангелії, сказала, що «ублажатимуть Мене всі роди». І дійсно, Церква молитовно вшановує і прославляю Божу Матір, але одна справа – просто молитва, а інша – ось таке паломництво», – поділився думками, настоятель  храму Різдва Пресвятої Богородиці села Зубильне Локачинського району протоієрей Володимир Бірук.

А мешканець селища Торчин Луцького району Олександр розповів, що йде у паломництво, щоби подякувати Богу і Матінці Божій за порятунок життя. Ще в середині місяця, що спливає він потрапив у ДТП, в результаті чого автівка, якою він їхав була повністю розбита. Але сам він лише зламав руку та подряпав голову. «Це чудо, і я хочу подякувати Господу, Пресвятій Богородиці за те, що лишився живий і не покалічився», – сказав чоловік.

До слова, участь у Хресній ході беруть прочани не лише з Волинської області, але й сусідньої Рівненщини.

Костянтин Олексюк

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *