Престольне свято Свято-Покровського храму

14 жовтня, у день Покрову Пресвятої Богородиці, у кафедральному Свято-Покровському храмі Луцька відбулась урочиста Божественна літургія з нагоди престольного свята. Богослужіння очолив керуючий Волинською єпархією УПЦ єпископ Волинський і Луцький Нафанаїл. Владиці співслужили настоятель храму архімандрит Афанасій (Герман), клірики парафії та гості у священному сані. Разом з духовенством у храмі молились православні лучани.

Свято Покрову Божої Матері особливо шановане у Православній Церкві. Його пов’язують з подіями X століття, коли Візантійська імперія, тісна своїми енергійними східними сусідами, знову опинилася на межі загибелі. Константинополь раптово був обложений «варварами», а грецьке військо не встигло повернутися з далекого походу. Тому зневіреним людям залишалося лише сподіватися на небесну допомогу.

У Влахернському храмі, де зберігалася безцінна реліквія – риза Богоматері і частина Її поясу – відбувалося безперервне моління. Одного разу вночі стояли там  блаженний Андрій юродивий і його духовний учень Епіфаній. Саме вони удостоїлися чудесного видіння. Невидима для інших, з’явилася їм «велична Діва, Яка йшла від царських врат з грізною свитою. Поруч з Нею – Іоанн Предтеча і Син Грому (апостол Іоанн Богослов), які підтримували Її своїми руками. Схиливши коліна, Вона довго молилася, обливаючи сльозами своє боговидне і Пречисте обличчя. Після закінчення молитви, зняла з Себе блискуче покривало (мафоріон), яке носила на пречистій главі Своїй, та, тримаючи його з великою урочистістю Своїми пречистими руками, розпростерла над усіма присутніми у храмі. Андрій і Епіфаній тривалий час дивилися на це розпростерте над народом покривало, звеличуючи славу Господню. І, доки була там Пресвята Богородиця, був і омофор. По відшесті ж Її, зробився і він невидимим.

Це видіння було знаком надії на порятунок. І дійсно, незабаром, злякані незрозумілими небесними знаменнями, варвари зняли облогу і в страсі повтікали. Подія це датується приблизно 930 роком.

На честь цієї події по всій території України збудовано безліч храмів, серед яких – Покровська Церква у Луцьку.

Після відправи владика Нафанаїл привітав настоятеля, духовенство та віруючих з престольним святом. Отець Афанасій, від імені кліриків і парафіян, подякував архіпастирю за радість спільної молитви у цей святковий день. Завершилось Богослужіння традиційною хресною ходою навколо храму.

Волинська єпархія УПЦ

ФОТОРЕПОРТАЖ ВСЕНІЧНОГО БДІННЯ

ФОТОРЕПОРТАЖ БОЖЕСТВЕННОЇ ЛІТУРГІЇ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *